Téma
Keresés

Milyen ruhában érdemes vezetni? Mit viselj a vezetésórákon?

2023.07.18
Írta EsztiEszter

Kezdő vezetőként a jármű kezelése és a forgalom sok odafigyelést igényel. Ha te is most kezded a vezetés tanulását, akkor rengeteget segíthetsz saját magadon azzal, ha a vezetésóráidra a megfelelő öltözékben érkezel, és nem viselsz olyan ruhát, amely zavar, vagy elvonja a figyelmed vezetés közben.

Milyen ruhában vezess kezdőként?

Ha vezetni indulsz, akkor az öltözéked megválasztásánál minden esetben mérlegelj, és olyan ruhadarabokat válassz, amelyek:

  • kényelmesek
  • nem akadályoznak a mozgásban
  • nem zavarják a “kilátásod”
  • nincsen zavaró hangjuk

Ha gyorsan és hatékonyan szeretnél megtanulni vezetni, és mielőbb sikeres forgalmi vizsgát tenni, akkor érdemes minden apró részletre odafigyelned, és felkészülten érkezni az óráidra. Ha hasonló apróságok miatt nem tudsz koncentrálni, és elpazarolod az értékes, és igen drága gyakorlati óráidat, akkor nagy esély van rá, hogy a jogosítvány megszerzése igen költséges és időigényes lesz.

Milyen ruhában érdemes vezetni?

Ruházat

A gyakorlati óráidra mindig tiszta, rendezett ruhában érkezz. Olyan ruhát válassz, amelyben nem feszengsz, komfortosan érzed magad, nem túl szűk, nem túl rövid. Télen öltözködj rétegesen, de a pufi, nagy kabátokat a vezetés idejére vedd le.

Ha arra kell figyelned, hogy felcsúszik a szoknyád, túl szűk a farmered, nem fogsz tudni 100 százalékosan a kapott feladatokra koncentrálni, és fejlődni.

Cipő

A cipő a legkritikusabb kérdés a ruházkodás kapcsán kezdő vezetőként. A pedálkezelésre nehéz ráérezni, és ha rosszul választod meg a lábbelid, nagyon kiszúrsz magaddal.

A saruk, szandálok, papucsok nem ideális választások vezetéshez. Nem stabil bennük a lábad, valamint túl vékony a talpuk. A merev, vastag talpú bakancsok, csizmák pedig a vastag talp és a merevség miatt nem megfelelőek. A magassarkú cipő természetesen szintén nem ideális.

A legjobb választás egy sportcipő, amely kényelmes, a talpa nem túl vastag. Érdemes a tanulás időszakára kijelölni egy cipőt, és csak abban vezetni. Ez elősegíti a pedálok érzékelését, és a helyes pedálkezelés mielőbbi megtanulását.

A vezetési óráidra akár magaddal is viheted a vezetős váltócipőd, és átcserélheted az oktatóautóban. Ez gyakori szokás tanulóvezetőknél.

Magassarkú cipőt nem ajánlott vezetéshez használni.

Ékszerek

Vezetés közben nagyon fontos, hogy halljuk a különböző neszeket, tájékozódjunk a forgalom zajai alapján. Vannak olyan ékszerek amelyek zajosan lifegnek, csilingelő hangot adnak ki. Kezdő vezetőként érdemes az ilyen ékszereket mellőzni. Ezen kívül érdemes otthon hagyni az olyan ékszereket is, amelyek kényelmetlenek vagy folyamatosan igazgatni kell őket. Ez szintén elvonhatja a figyelmet a feladatokról.

Hajviselet

A hosszú haj vezetés közben belelóghat a szemedbe, sokszor igazgatni kell és az oktatód dolgát is megnehezíted vele, hiszen kevésbé látja azt, hogy éppen hova irányítod a tekinteted. Érdemes a hosszabb hajat kényelmes lófarokba kötni a vezetés idejére.

A rövidebb hajviseletnél is érdemes úgy tűznöd a hajad, hogy a fejedet mozgatva ne zavarjon a látásban, ne teremtsen felesleges holttereket.

A lófarokba kötött haj megfelelő a vezetéshez.

Segítség a forgalmi vizsgához

Forgalmi vizsgára készülsz? Félsz, hogy nem fog menni? A sikertelen forgalmi vizsgát megfelelő felkészüléssel előzheted meg.

Nézd át otthonról is a városod buktatóit és vizsgaútvonalait szakoktatói magyarázattal ellátott videókon a Mr. Kresz alkalmazás forgalmi felkészítő moduljában. Ismerd meg az alkalmazás összes funkcióját az alábbi videóból, vagy töltsd le az alkalmazást most és próbáld ki a forgalmi felkészítő modult te magad!

A Mr. Kresz alkalmazás letölthető a Google Play áruházból.
A Mr. Kresz alkalmazás letölthető az App Store-ból.
Mr. Kresz vizsgaútvonalak videón borítókép
Mr. Kresz vizsgaútvonalak videón
Lejátszás

Most választ kaptál arra, hogy milyen ruhában érdemes vezetni. Ha további kérdésed van, keress minket az élő chaten a Mr. Kresz hivatalos weboldalán.

Gyakori kérdések

1. Milyen az ideális cipő vezetéshez?

A legjobb választás vezetéshez egy kényelmes, nem túl vastag talpú sportcipő. Érdemes kerülni a sarukat, vékony talpú cipőket, magassarkút és a nagy bakancsokat is.

2. Mit ne viselj vezetéshez?

Kerüld el a nem megfelelő cipőket, amelyek nem tartják a lábad vagy zavarnak a vezetésben (papucs, magassarkú). Elindulás előtt vedd le a vastagabb, pufi kabátot. Ne viselj olyan ruhadarabot, ami gátol a mozgásban, vagy a megfelelő kilátásban.

3. Milyen a tökéletes viselet vezetéshez?

A tökéletes öltözet vezetéshez

  • nem akadályoz a mozgásban,
  • kényelmes,
  • nem zavarja a kilátásod a járműből.
emojiTartalom
Milyen ruhában vezess kezdőként?
Ruházat
Cipő
Ékszerek
Hajviselet
Segítség a forgalmi vizsgához
Gyakori kérdések

Kik vagyunk mi?

Egy lelkes Szegedi csapat
akik minden nap azon dolgoznak
hogy minél könnyebbé tegyék
a jogsi szerzés folyamatát számodra!
Csapat tagKatona Eszter
KRESZ oktatóemoji
Csapat tagDezső Bence
Programozóemoji
Csapat tagNagy Arnold
Tartalomkészítőemoji
Csapat tagKiss Márta
Ügyfélszolgálatemoji

Ez is érdekelhet

emoji

Mit viselj a forgalmi vizsgádon? Mi az ideális vizsga ruha?

Milyen öltözékben kell megjelenned a forgalmi vizsgán? Mire érdemes figyelni, hogy ne okozzon problémát a ruházat a vizsgán? Mutatjuk, mit vegyél fel!

Forgalmi vizsga sikertelenséget okozó hibák

Melyek a forgalmi vizsgán a sikertelenséget okozó hibák? Pontosan milyen forgalmi vizsga hibapontokat kaphatsz a vizsga során a vizsgabiztostól? Mutatjuk!

Hol kell megállni a STOP táblánál? - Sokan nem tudják

A rendőrök is büntetnek azért, ha nem a megfelelő helyen állunk meg a STOP táblánál. Érdemes tisztába lenni a szabályokkal. Hol kell megállni a STOP táblánál?

logo
info@mrkresz.hu+36 30 207 60 99
Keress minket bizalommal ❤️