Téma
Keresés

Mennyibe kerül a jogsi 2023-ban? - Durván emelkedtek az árak

2023.07.13
Írta EsztiEszter

A jogosítvány megszerzése jelentősen drágult az elmúlt években. 2020-hoz képest az árak még drasztikusabban emelkedtek. 2020 végén átlagosan 216.300 forintba került egy teljes B kategóriás tanfolyam, 2023-ban ezért már majdnem 41%-kal kell többet fizetnünk.

Mennyibe kerül a B kategóriás jogsi 2023-ban?

Mennyibe kerül a B kategóriás jogsi 2023-ban?

Utánajártunk, mennyibe kerül valójában ma egy B kategóriás jogosítvány megszerzése. Az alábbi példában 40 óra gyakorlati képzéssel és 8.500 Ft-os gyakorlati óradíjjal számolva 447.800 Ft-ra jött ki a vezetői engedély ára.

KRESZ tanfolyam ~45.000 Ft

KRESZ vizsga 4.600 Ft

Elsősegély tanfolyam ~16.000 Ft

Elsősegély vizsga 15.500 Ft

Orvosi vizsgálat ~7.200 Ft

Gyakorlati órák 7.000 - 10.000 Ft (~340.000 Ft)

Gyakorlati vizsga 11.000 Ft +1 gyakorlati óradíj

Tehát összesen kb. 447.800 Ft.

Mennyibe kerül a jogsi 2023-ban?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 2022 decemberében átlagosan 304.510 forintba került egy B kategóriás autóvezetői tanfolyam Magyarországon. Ez a szám 23,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Az adatok azonban félrevezetőek lehetnek, mivel csak az alap órákat és óradíjakat tartalmazzák, valamint nem számolnak a vizsgadíjakkal sem.

Az árak emelkedése érinti a vezetési óradíjakat is. Míg tavaly átlagosan 6.500 forint volt egy gyakorlati óra díja, 2023-ban már átlagosan 8.500 forintba kerül. Bár elméletben elég lenne 29 vezetői órát venni a vizsgáig, hogy a vizsgával együtt teljesüljön a 30 óra követelmény, a gyakorlatban átlagosan 40-45 órára minimum szükség van, mire a jelöltek sikeres autóvezetői vizsgát tesznek, és meglesz a minimum 580 levezetett kilométer. Nem ritka az sem, hogy valakinek akár 70-80 órára is szüksége lesz, főként akkor ha az első forgalmi vizsgája nem sikerül. Mennyibe kerül a jogsi 2023-ban? Nehéz pontosan megmondani, de átlagosan a KRESZ-tanfolyam díjával, a plusz órák árával és a vizsgadíjakkal nem ritka, hogy akár 500.000 Ft felett is lehet egy B kategóriás jogosítvány ára 2023-ban. Az árak városonként nagyon eltérőek lehetnek.

Miért emelkednek az árak a jogosítványszerzésnél?

Az áremelkedés oka több tényezőre vezethető vissza. A szakoktatói óradíjak emelkedéséhez nagyban hozzájárult, hogy a korábban KATÁ-s vállalkozóként dolgozó oktatók vállalkozói díjai is megemelkedtek, így kénytelenek voltak emelni az áraikon. Emellett természetesen az üzemanyag árak emelkedése és az infláció volt a legjelentősebb tényező az áremelkedésben.

Drágul a jogosítványszerzés

Hogyan lehet spórolni a jogsi árán?

Spórolni a jogsi árán legegyszerűbben úgy tudnak a tanulók, hogy a tanfolyamok és a gyakorlati órák alatt figyelmesen tanulnak, és a vizsgákra felkészülten érkeznek, így elkerülhetik a vizsgák sikertelenségével járó újabb vizsgadíj kifizetését, valamint megspórolhatják a pótórák árát.

A sikertelen vizsgákat megfelelő felkészüléssel előzhetjük meg. A forgalmi vizsga sikertelensége az újabb vizsga ára mellett kötelező plusz gyakorlati órák árát is maga után vonja, ezért a vizsgára érdemes felkészülten érkezni.

Egy kiváló lehetőség a forgalmi vizsgára való készülésre a Mr. Kresz alkalmazás forgalmi modulja.

Gyakorolj otthonról a forgalmi vizsgádra!

Forgalmi vizsgára készülsz? Félsz, hogy nem fog menni? A sikertelen forgalmi vizsgát megfelelő felkészüléssel előzheted meg.

Nézd át otthonról is a városod buktatóit és vizsgaútvonalait szakoktatói magyarázattal ellátott videókon a Mr. Kresz alkalmazás forgalmi felkészítő moduljában. Ismerd meg az alkalmazás összes funkcióját az alábbi videóból, vagy töltsd le az alkalmazást most és próbáld ki a forgalmi felkészítő modult te magad!

A Mr. Kresz alkalmazás letölthető a Google Play áruházból.
A Mr. Kresz alkalmazás letölthető az App Store-ból.
Mr. Kresz vizsgaútvonalak videón borítókép
Mr. Kresz vizsgaútvonalak videón
Lejátszás

Gyakori kérdések

1. Mi a legdrágább része a jogosítványszerzésnek?

A jogosítványszerzésnek általában a legdrágább része a gyakorlati vezetés órák. 29 kötelező gyakorlati órán kell részt vennie a tanulónak a vizsga előtt, de általában ennél több órára van szükség a sikeres vizsgához.

2. Mennyibe kerül átlagosan egy gyakorlati vezetés óra?

2023-ban átlagosan 8.500-9.000 forintba kerül egy gyakorlati vezetés óra.

3. Mennyibe kerül a forgalmi vizsga?

A forgalmi vizsga 11.000 forint, de ezen felül ki kell fizetned egy gyakorlati órát is a szakoktatódnak.

emojiTartalom
Mennyibe kerül a B kategóriás jogsi 2023-ban?
Miért emelkednek az árak a jogosítványszerzésnél?
Hogyan lehet spórolni a jogsi árán?
Gyakorolj otthonról a forgalmi vizsgádra!
Gyakori kérdések

Kik vagyunk mi?

Egy lelkes Szegedi csapat
akik minden nap azon dolgoznak
hogy minél könnyebbé tegyék
a jogsi szerzés folyamatát számodra!
Csapat tagKatona Eszter
KRESZ oktatóemoji
Csapat tagDezső Bence
Programozóemoji
Csapat tagNagy Arnold
Tartalomkészítőemoji
Csapat tagKiss Márta
Ügyfélszolgálatemoji

Ez is érdekelhet

emoji

Forgalmi vizsga tippek - Legyen meg elsőre a jogsid!

Parázol a vizsgádtól? Összeszedtük számodra a leghasznosabb forgalmi vizsga tippeket a B kategóriás jogsihoz. Érkezz felkészülten a forgalmi vizsgádra!

Milyen ruhában érdemes vezetni? Mit viselj a vezetésórákon?

Milyen öltözékben jelenj meg a gyakorlati oktatás alkalmain? Melyek az ajánlott öltözékek vezetéshez? Nagyon fontos, hogy milyen ruhát és cipőt választunk.

Forgalmi vizsga minősítő lap - Ezt nézd át a vizsga előtt!

A forgalmi vizsga minősítő lapon a vizsgabiztos a forgalmi vizsgád minősítését és értékelését végzi. Nézd át, hogy mi alapján értékelik majd a vezetésed!

logo
info@mrkresz.hu+36 30 207 60 99
Keress minket bizalommal ❤️