Téma
Keresés

Jobbkéz szabály - Maxold ki a KRESZ vizsgán a kérdéseket!

2023.08.24
Írta EsztiEszter

KRESZ vizsgára készülve sok tanulónak okoz problémát a jobbkéz-szabályos KRESZ kérdések helyes megválaszolása. Cikkünkben választ kaphatsz arra, hogy mi az a „jobbkéz szabály” (vagy helyesen jobbkéz-szabály), hol alkalmazzuk, valamint arra is, hogy hogyan oldd meg hibátlanul a KRESZ vizsgán a jobbkéz-szabályhoz kapcsolódó kérdéseket.

Jobbkéz szabályt kell alkalmazni az egyenrangú útkereszteződésben.

Mi a jobbkéz szabály?

A KRESZ szabályok alapján a jobbkéz-szabályt az alábbi módon írhatjuk le röviden: 

Jobbkéz-szabály: Egyenrangú útkereszteződésben a jobbról érkező járműveknek elsőbbségük van függetlenül attól, hogy milyen irányba akarnak továbbhaladni.

Az alábbi szituációkban tehát mindkét esetben a sárga tanulóautónak kell elsőbbséget adnia a jobbról érkezőnek, attól függetlenül, hogy a másik jármű egyenesen halad tovább, vagy kanyarodik.

Jobbkéz szabály szerint a jobbról érkező autónak elsőbbsége van a tanulóautóval szemben.
Jobbkéz szabály szerint a jobbról érkező és balra kanyarodó autónak elsőbbsége van a tanulóautóval szemben.
A KRESZ-ben a jobbkéz-szabályt az alábbi módon találjuk.

28. § (1) Az útkereszteződésben - ha a (2) bekezdés rendelkezéseiből más nem következik - a járművel elsőbbséget kell adni a) a jobbról érkező minden jármű és b) a balról érkező villamos részére. (2) A másik jármű érkezési irányától függetlenül elsőbbséget kell adni az útkereszteződésben a) minden járművel a megkülönböztető fény- és hangjelzést együttesen használó gépjármű részére, továbbá minden ilyen gépjárművekkel kísért (közrefogott), zárt csoportban haladó megkülönböztető fényjelzést használó gépjármű részére; b) az olyan útról érkező járművel, amelyen az útkereszteződés előtt „Elsőbbségadás kötelező” vagy „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla van, a keresztező - illetőleg a kiegészítő táblán vastag vonallal jelzett - útról érkező jármű részére; c) földútról érkező járművel a szilárd burkolatú útról érkező jármű részére; d) körforgalomban haladó járművel a körforgalmat keresztező villamos részére.

Hol kell alkalmazni a jobbkéz-szabályt?

A jobbkéz-szabályt az egyenrangú útkereszteződésekben alkalmazzuk. Általánosságban azt hívjuk a hétköznapokban egyenrangú útkereszteződésnek, amikor nincs kihelyezve az útkereszteződésben se tábla, se lámpa. Fontos megjegyezni azonban, hogy nem csak az ilyen kereszteződés számít egyenrangú útkereszteződésnek. Az alábbi képen az "A" és a "B" jelű út “rangja” megegyezik (hiszen mindkét úton elsőbbségadás kötelező tábla van kihelyezve). Ilyen esetben más szabályok alapján nem tudjuk eldönteni, hogy kinek van elsőbbsége, így segítségünkre van a jobbkéz-szabály. A képen látható esetben az "A" útról érkezőnek elsőbbséget kell adnia a "B" úton haladó számára.

Jobbkéz szabályt kell alkalmazni az alárendelt utakról érkezőknek.

Elsőbbségadás az egyenrangú útkereszteződésben

Az egyenrangú útkereszteződésekben a keresztező úton érkezőkkel szemben a jobbkéz-szabályt kell alkalmazni. A párhuzamosan, tehát a szemből vagy a velünk egy irányból érkezőkkel szemben a kanyarodási szabály lép életbe. Ezentúl érdemes tudni, hogy az egyenrangú kereszteződésben elsőbbsége van a balról érkező villamosnak.

Az egyenrangú útkereszteződésben, ha nem érkezik se villamos, se megkülönböztető jelzést használó jármű, akkor a jobbra kisívben kanyarodó jármű mindig elsőként haladhat át. Ez azért alakul így, mert a jobbra kanyarodó jármű vagy nem keresztezi másik jármű útját, vagy elsőbbsége van a kanyarodási szabály szerint a balra kanyarodóval szemben.

Jobbkéz szabályt nem kell figyelembe vennie a jobbra kanyarodó autónak, neki van elsőbbsége.

Teszteld a tudásod!

Hibátlan kitöltés esetén megjutalmazunk! Nyugi, többször újrakezdheted a tesztet!
1/3
Mi a helyes áthaladási sorrend?
B, A
A, B
Közös megegyezés alapján
Mi a helyes áthaladási sorrend?
B, C, A
B, A, C
A, C, B

Egyenrangú útkereszteződésben a jobbról érkező járműnek van elsőbbsége a jobbkéz-szabály szerint, függetlenül attól, hogy merre halad tovább.

Gyakorolj tovább!

KRESZ vizsgára készülsz, vagy csak tesztelnéd a KRESZ tudásod?

Töltsd le a Mr. Kresz KRESZ TESZT alkalmazást, és kezdd el a gyakorlást még ma! Az alkalmazásban több mint 3000 kérdésből gyakorolhatsz. Használhatod az applikációban a vizsga módot, átismételhetsz kérdéscsoportokat, vagy szórakozhatsz tanulás közben KRESZ játékainkkal.

A Mr. Kresz alkalmazás letölthető a Google Play áruházból.
A Mr. Kresz alkalmazás letölthető az App Store-ból.
KRESZ TESZT APP bemutató borítókép
KRESZ TESZT APP bemutató
Lejátszás

Gyakori kérdések

1. Mi az a jobbkéz szabály?

A jobbkéz-szabály szerint az egyenrangú útkereszteződésben a jobbról érkező járműveknek elsőbbségük van függetlenül attól, hogy milyen irányba akarnak továbbhaladni.

2. Létezik jobbkéz szabály tábla?

Nincs jobbkéz-szabály tábla. Az egyenrangú útkereszteződésre egy veszélyt jelző tábla hívhatja fel a figyelmet, azonban ezt nem minden egyenrangú útkereszteződésben helyezik el.

3. A jobbkéz szabály parkolóban is érvényes?

Az áruházi parkolók általában közforgalom számára nyitott magánutak, ahol a KRESZ szabályait kell követnünk. Ha a parkoló kereszteződései egyenrangú kereszteződések, akkor a keresztúton érkezőkkel szemben a jobbkéz-szabályt kell alkalmazni.

emojiTartalom
Mi a jobbkéz szabály?
Hol kell alkalmazni a jobbkéz-szabályt?
Elsőbbségadás az egyenrangú útkereszteződésben
Teszteld a tudásod!
Gyakorolj tovább!
Gyakori kérdések

Kik vagyunk mi?

Egy lelkes Szegedi csapat
akik minden nap azon dolgoznak
hogy minél könnyebbé tegyék
a jogsi szerzés folyamatát számodra!
Csapat tagKatona Eszter
KRESZ oktatóemoji
Csapat tagDezső Bence
Programozóemoji
Csapat tagNagy Arnold
Tartalomkészítőemoji
Csapat tagKiss Márta
Ügyfélszolgálatemoji

Ez is érdekelhet

emoji

Az egyenrangú kereszteződés szabályai - jobbkéz-szabály

Hogyan döntsd el az egyenrangú kereszteződésben, hogy mi a helyes sorrend? Elmagyarázzuk a jobbkéz-szabályt és a kanyarodási szabályt gyorsan és érthetően.

Villamosos KRESZ szabályok - Minden amit tudnod kell!

Sok tanuló a villamosos kérdésektől fél a legjobban. Összeszedtük az összes villamosos KRESZ szabályt példákkal, hogy kimaxolhasd a villamosos kérdéseket.

Kresz vizsga menete - Hogyan zajlik a KRESZ vizsga?

Pontosan szeretnéd tudni, hogy mi a KRESZ vizsga menete? Hogyan pontozzák a vizsgát, mikor tudod meg az eredményed? Nézzük át együtt, hogy mire kell számítanod!

logo
info@mrkresz.hu+36 30 207 60 99
Keress minket bizalommal ❤️