Téma
Keresés

Az egyenrangú kereszteződés szabályai - jobbkéz-szabály

2023.07.13
Írta EsztiEszter

A KRESZ vizsgák egyik nagy kihívása az egyenrangú útkereszteződéses kérdések helyes megválaszolása. Átnézzük a szabályokat, hogy ezek a feladatok ne okozhassanak gondot számodra az elméleti vizsgán.

Egyenrangú útkereszteződés sorrend

Egyenrangú útkereszteződés

Egyenrangú útkereszteződésekben az elsőbbséget nem határozzák meg elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák. Nincsen kihelyezve STOP tábla, elsőbbségadás kötelező tábla, jelzőlámpa és főútvonalat jelző tábla sem. Ilyen esetben a jobbkéz-szabály alapján kötelesek vagyunk először elengedni a tőlünk jobbról érkező járműveket és a balról érkező villamost attól függetlenül, hogy azok merre haladnak. A szemből érkezőkkel szemben a kanyarodási szabály lép életbe.

Mi az a jobbkéz-szabály?

A KRESZ nagyon világosan fogalmaz a jobbkéz-szabályról:

Az útkereszteződésben a járművel elsőbbséget kell adni a jobbról érkező minden jármű és a balról érkező villamos részére.

Ezt a szabályt kell alkalmazni akkor is, ha egy olyan útkereszteződéshez érkezünk, ahol nincsenek elsőbbséget szabályozó táblák. A jobbkéz-szabályt a keresztező, hozzánk képest merőleges úton érkezőkkel szemben tudjuk alkalmazni az egyenrangú útkereszteződésekben.

Mi az a kanyarodási szabály?

Kanyarodási szabály: Az egyenesen haladó (irányt nem változtató) jármű elsőbbséget élvez a vele azonos irányból, vagy szemből érkező, irányt változtató járművekkel szemben.

Amit a közbeszédben kanyarodási szabálynak hívunk azt a KRESZ-ben így olvashatjuk:

Aki járművel irányt változtat (terelővonalat, az úttest szélét vagy képzeletbeli felezővonalát átlépi, forgalmi sávot változtat, másik útra bekanyarodik, főútvonalról vagy szilárd burkolatú útról letér stb.) köteles az azonos irányban vagy szemben haladó, irányt nem változtató járműveknek elsőbbséget adni.

A jobbra kanyarodónak mindig elsőbbsége van

A legtöbb egyenrangú útkereszteződést ábrázoló KRESZ vizsga kérdésnél a jobbra kanyarodó jármű haladhat át elsőként a kereszteződésen, hiszen általában nem keresztezi más jármű útját, valamint elsőbbséget élvez a balra kanyarodókkal szemben. Kivételt képez természetesen a megkülönböztető jelzését használó jármű, hiszen neki minden más jármű elsőbbséget fog adni.

Egyenrangú útkereszteződés sorrend

Egyenrangú útkereszteződés kivételek

Az egyenrangú útkereszteződésben ügyelni kell arra, hogy a tőlünk balról érkező villamosnak is elsőbbsége van, valamint arra, hogy a megkülönböztető jelzéseit használó járműveknek (mentő, rendőr, stb..) az egyenrangú útkereszteződésben is elsőbbsége van a járművekkel szemben.

Egyenrangú útkereszteződés tábla

Az egyenrangú útkereszteződésre egy veszélyt jelző táblával hívhatják fel a figyelmet, azonban ezt a táblát nem helyezik el minden egyenrangú útkereszteződésben. Az egyenrangú útkereszteződés veszélyt jelző tábla egy fehér háromszög alakú tábla, szélén piros sávval, közepén pedig "x" jelöléssel.

Egyenrangú útkereszteződés tábla

Hol számíthatunk egyenrangú útkereszteződésekre?

A legtöbb kereszteződésben megtaláljuk az elsőbbséget szabályozó jelzőtáblákat. Forgalmas utakon ez nagyban segíti a közlekedésünk gyorsaságát és biztonságát. Azonban számos olyan kereszteződés van, amelyben a jobbkéz-szabály alapján kell közlekednünk. Leginkább a kertvárosi részeken találkozhatunk ilyen kereszteződésekkel, főként a csökkentett sebességű övezetek területein (pl.: 30-as zóna). Egyenrangú útkereszteződésekkel gyakran találkozhatunk az áruházak parkolóiban is. Ezek a parkolók általában magánutak, amelyeket a közforgalom számára megnyitnak. Ilyen helyen a KRESZ szabályai érvényesek, így ha nem látunk elsőbbséget szabályozó táblákat a kereszteződésekben a parkolóban, akkor bizony el kell engednünk a jobbról érkezőt.

30-as zóna

Teszteld a tudásod!

Hibátlan kitöltés esetén megjutalmazunk! Nyugi, többször újrakezdheted a tesztet!
1/3
Mi a helyes áthaladási sorrend?
T, B, C
T, C, B
B, C, T
Mi a helyes áthaladási sorrend?
A, B, C
C, B, A
A, C, B

A "T" jelű járműnek nincsen senki a jobb keze felől, így ő az első, majd az óramutató járásával egyező irányban alakul a sorrend.

Gyakorolj tovább!

KRESZ vizsgára készülsz, vagy csak tesztelnéd a KRESZ tudásod?

Töltsd le a Mr. Kresz KRESZ TESZT alkalmazást, és kezdd el a gyakorlást még ma! Az alkalmazásban több mint 3000 kérdésből gyakorolhatsz. Használhatod az applikációban a vizsga módot, átismételhetsz kérdéscsoportokat, vagy szórakozhatsz tanulás közben KRESZ játékainkkal.

A Mr. Kresz alkalmazás letölthető a Google Play áruházból.
A Mr. Kresz alkalmazás letölthető az App Store-ból.
KRESZ TESZT APP bemutató borítókép
KRESZ TESZT APP bemutató
Lejátszás

Most választ kaptál arra, hogy hogyan kell eldönteni, hogy kinek van elsőbbsége az egyenrangú útkereszteződésekben. Ha további kérdésed van, keress minket az élő chaten a Mr. Kresz hivatalos weboldalán.

Gyakori kérdések

1. Mi az az egyenrangú útkereszteződés?

Egyenrangú útkereszteződés olyan útkereszteződés, amelyben az elsőbbséget nem határozzák meg elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák. (pl.: STOP tábla, Elsőbbségadás kötelező tábla)

2. Mi az a kanyarodási szabály?

Az egyenesen haladó jármű elsőbbséget élvez a vele azonos irányból, vagy szemből érkező, irányt változtató járművekkel szemben.

3. Van egyenrangú útkereszteződés tábla?

Van egy egyenrangú útkereszteződés veszélyt jelző tábla, azonban ezt nem minden egyenrangú útkereszteződésnél helyezik ki.

emojiTartalom
Egyenrangú útkereszteződés
Mi az a jobbkéz-szabály?
Mi az a kanyarodási szabály?
A jobbra kanyarodónak mindig elsőbbsége van
Egyenrangú útkereszteződés kivételek
Egyenrangú útkereszteződés tábla
Hol számíthatunk egyenrangú útkereszteződésekre?
Teszteld a tudásod!
Gyakorolj tovább!
Gyakori kérdések

Kik vagyunk mi?

Egy lelkes Szegedi csapat
akik minden nap azon dolgoznak
hogy minél könnyebbé tegyék
a jogsi szerzés folyamatát számodra!
Csapat tagKatona Eszter
KRESZ oktatóemoji
Csapat tagDezső Bence
Programozóemoji
Csapat tagNagy Arnold
Tartalomkészítőemoji
Csapat tagKiss Márta
Ügyfélszolgálatemoji

Ez is érdekelhet

emoji

Legfontosabb gyalogosokra vonatkozó KRESZ szabályok

A gyalogosokra vonatkozó KRESZ szabályokat tudnod kell, ahhoz, hogy biztonságosan és szabályosan közlekedhess gyalogosként a városban. Ismételd át őket velünk!

Villamosos KRESZ szabályok - Minden amit tudnod kell!

Sok tanuló a villamosos kérdésektől fél a legjobban. Összeszedtük az összes villamosos KRESZ szabályt példákkal, hogy kimaxolhasd a villamosos kérdéseket.

Hol kell megállni a STOP táblánál? - Sokan nem tudják

A rendőrök is büntetnek azért, ha nem a megfelelő helyen állunk meg a STOP táblánál. Érdemes tisztába lenni a szabályokkal. Hol kell megállni a STOP táblánál?

logo
info@mrkresz.hu+36 30 207 60 99
Keress minket bizalommal ❤️