Téma
Keresés

Forgalmi vizsga tippek - Legyen meg elsőre a jogsid!

2023.07.15
Írta EsztiEszter

Már előre izgulsz a közelgő forgalmi vizsgád miatt? Rettegsz attól, hogy milyen vizsgabiztos ül majd be mögéd, és találgatod, hogy melyik vizsgaútvonalon kell majd vezetned? Összeszedtük számodra a leghasznosabb forgalmi vizsga tippeket a B kategóriás jogsihoz.

Az oktató forgalmi vizsga tippeket ad a tanulónak.

7 legfontosabb forgalmi vizsga tipp

Lássuk, hogy mi az a 7 forgalmi vizsga tipp, ami sokat segíthet számodra a vizsga napján.

1. Készülj fel a vizsgára még otthon!

Készülj fel előzetesen a vizsgára, tervezd úgy a napod, hogy ne kelljen rohannod! Időben és kipihenten érkezz a vizsgahelyszínre a vizsga kezdete előtt minimum 15 perccel. Ne indulj el üres hassal, és mindenképp legyen nálad elegendő folyadék! Az eseményen mindenképp megfelelő öltözetben jelenj meg! Nem kell kiöltöznöd, de ügyelj rá, hogy mit viselsz. Érdemes azt a cipőt felhúznod a forgalmi vizsgádra, amelyben a vezetési órák alkalmával is vezettél, és már megszoktad benne a pedálkezelést. Legyenek nálad az okmányaid (személyigazolvány, lakcímkártya, stb. ), hiszen erre a vizsga elején szükség lesz az azonosításhoz.

2. Ne feledd az elindulás előtti ellenőrzést!

A vizsga elején a vizsgabiztos meg fog kérni arra, hogy végezd el a járművön az elindulás előtti ellenőrzést. A tanultak alapján pontosan hajtsd végre a feladatot, hiszen már ez is a vizsga része. Ezután fontos, hogy elinduláskor el kell végezned a fékpróbát lehetőség szerint a vizsgaközpont kapuin belül.

Forgalmi vizsga tippek, vizsga előtti teendők

3. Ne siess! Az idő neked dolgozik.

A forgalmi vizsga időtartama 60 perc, melyből a vizsgázónak a közúti forgalomban kell vezetnie 50 percen keresztül. Láthatod, hogy lesz időd a vizsgán, nem érdemes sietned és kapkodnod. Adj magadnak időt a parkolási és megfordulási manővereknél, ne siesd el a sávváltásokat, ne előzz hirtelen és meggondolatlanul! Minden manőver előtt gondold át, hogy pontosan mit fogsz csinálni, és milyen szabályokat kell betartanod az adott feladattal kapcsolatban!

4. Ne gondold túl a parkolást!

A legtöbb tanuló a forgalmi vizsgán a parkolási feladattól tart a leginkább, azonban közel sem ez okozza a legtöbb sikertelen vizsgát. Fontos azonban egy pár dologra odafigyelni a parkolás kapcsán.

  • A parkoló keresésénél ügyelj arra, hogy ne foglalj el mozgáskorlátozott parkolóhelyet, kapubejárót, stb.
  • Nem muszáj az első üres parkolóba beállnod, amit találtál. Ha az adott várakozóhelyet például túl szűknek ítéled, akkor dönthetsz úgy, hogy tovább hajtasz és egy másik helyet keresel.
  • Nem elvárás, hogy elsőre tökéletesen beparkolj, a parkolási manővert kétszer javíthatod. Nyugodtan élj ezzel a lehetőséggel, és csak akkor jelezd a vizsgabiztos számára a kézifék behúzásával azt, hogy végeztél a feladattal, ha úgy ítéled, hogy szabályosan helyezkedik el a járműved a kiválasztott várakozóhelyen.

5. Rendszeresen pillants a tükrökbe!

Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd a visszapillantó tükrökben a mögöttes forgalmat. A vizsgastresszben a vizsgázók hajlamosak kétségbeesetten maguk elé meredni, és elfelejteni, hogy mögöttük is zajlik a közlekedés. Ne ess ebbe a hibába!

Ellenőrizd a tükröket a forgalmi vizsgán

6. Nem baj ha eltévedsz!

Néha összekevered, hogy melyik a jobb és a bal kezed? Mindenkivel megesik. A vizsga folyamán az oktatód fogja kiadni az utasításokat számodra, azzal kapcsolatban, hogy merre kell haladnod, azonban előfordulhat, hogy véletlenül eltéveszted az útirányt. Ez önmagában nem jelent bukást a forgalmi vizsgán, a lényeg az, hogy ne kövess el szabálysértést az eltévedés következtében. Maradj nyugodt, az oktatód vissza fog vezetni az útra, amelyen haladnotok kell.

7. Ügyelj a gyalogosokra!

Fokozott figyelemmel közelítsd meg a gyalogos-átkelőhelyeket, és adj elsőbbséget az ott átkelni kívánó gyalogosoknak! Ügyelj arra, hogy a gyalogosoknak nem csak a gyalogos-átkelőhelyeken van elsőbbsége. Kanyarodó autóval például elsőbbséget kell adnod, az azon az úton áthaladó gyalogosnak, ahová kanyarodsz.

A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad.

Ügyelj a gyalogosokra a forgalmi vizsgán!

+1. Ne kapkodd el a vizsga végét!

A vizsga utolsó percéig próbálj meg higgadtan vezetni. Maradj figyelmes a vizsga azon szakaszán is, amelyben már a vizsgaközpont felé vezetsz, hiszen a vizsga utolsó percében is elkövethetsz egy azonnali bukást okozó hibát.

Forgalmi vizsga tippek röviden összefoglalva

A korábban megfogalmazott tippeket egy listába szedtem számodra, hogy a vizsga napján még egyszer át tudd futni.

  • Indulj időben, kipihenten a vizsgára!
  • Ne érkezz üres hassal!
  • Megfelelő ruházatot válassz, és a megszokott cipődet vedd fel!
  • Legyenek nálad az irataid!
  • Ne feledd a fékpróbát!
  • Ne siesd el a feladatokat és a vezetést a vizsgán!
  • Ha túl szűk az első parkolóhely, válassz egy szimpatikusabbat!
  • Használd ki, hogy van lehetőséged a parkolás javítására!
  • Rendszeresen ellenőrizd a mögöttes forgalmat!
  • Ne pánikolj ha eltévedtél, csak tartsd be a szabályokat!
  • Ügyelj a gyalogosokra, de ne csak a zebráknál!
  • Ne kapkodd el a vizsga végét sem!

Gyakorolj otthonról a forgalmi vizsgádra!

Forgalmi vizsgára készülsz? Félsz, hogy nem fog menni? A sikertelen forgalmi vizsgát megfelelő felkészüléssel előzheted meg.

Nézd át otthonról is a városod buktatóit és vizsgaútvonalait szakoktatói magyarázattal ellátott videókon a Mr. Kresz alkalmazás forgalmi felkészítő moduljában. Ismerd meg az alkalmazás összes funkcióját az alábbi videóból, vagy töltsd le az alkalmazást most és próbáld ki a forgalmi felkészítő modult te magad!

A Mr. Kresz alkalmazás letölthető a Google Play áruházból.
A Mr. Kresz alkalmazás letölthető az App Store-ból.
Mr. Kresz vizsgaútvonalak videón borítókép
Mr. Kresz vizsgaútvonalak videón
Lejátszás

Gyakori kérdések

1. Pontosan hány perc a forgalmi vizsga időtartama?

A forgalmi vizsga időtartama 60 perc, melyből a vizsgázónak a közúti forgalomban kell vezetnie 50 percen keresztül.

2. Hogyan tehetsz sikeres forgalmi vizsgát elsőre?

A sikeres forgalmi vizsga titka a megfelelő felkészülés. Gyakorolj a vizsgára, amennyit csak tudsz! A vizsga napján koncentrálj a feladatokra, és próbálj meg végig higgadt maradni.

emojiTartalom
7 legfontosabb forgalmi vizsga tipp
1. Készülj fel a vizsgára még otthon!
2. Ne feledd az elindulás előtti ellenőrzést!
3. Ne siess! Az idő neked dolgozik.
4. Ne gondold túl a parkolást!
5. Rendszeresen pillants a tükrökbe!
6. Nem baj ha eltévedsz!
7. Ügyelj a gyalogosokra!
+1. Ne kapkodd el a vizsga végét!
Forgalmi vizsga tippek röviden összefoglalva
Gyakorolj otthonról a forgalmi vizsgádra!
Gyakori kérdések

Kik vagyunk mi?

Egy lelkes Szegedi csapat
akik minden nap azon dolgoznak
hogy minél könnyebbé tegyék
a jogsi szerzés folyamatát számodra!
Csapat tagKatona Eszter
KRESZ oktatóemoji
Csapat tagDezső Bence
Programozóemoji
Csapat tagNagy Arnold
Tartalomkészítőemoji
Csapat tagKiss Márta
Ügyfélszolgálatemoji

Ez is érdekelhet

emoji

Forgalmi vizsga minősítő lap - Ezt nézd át a vizsga előtt!

A forgalmi vizsga minősítő lapon a vizsgabiztos a forgalmi vizsgád minősítését és értékelését végzi. Nézd át, hogy mi alapján értékelik majd a vezetésed!

Forgalmi vizsga sikertelenséget okozó hibák

Melyek a forgalmi vizsgán a sikertelenséget okozó hibák? Pontosan milyen forgalmi vizsga hibapontokat kaphatsz a vizsga során a vizsgabiztostól? Mutatjuk!

Mit viselj a forgalmi vizsgádon? Mi az ideális vizsga ruha?

Milyen öltözékben kell megjelenned a forgalmi vizsgán? Mire érdemes figyelni, hogy ne okozzon problémát a ruházat a vizsgán? Mutatjuk, mit vegyél fel!

logo
info@mrkresz.hu+36 30 207 60 99
Keress minket bizalommal ❤️