Téma
Keresés

Legfontosabb gyalogosokra vonatkozó KRESZ szabályok

2023.07.26
Írta EsztiEszter

Bár a gyalogosoknak nem kell KRESZ vizsgát tenniük, viszont a szabályok nem ismerete nem mentesíti őket a felelősség alól. Gyalogosként is be kell tartani a gyalogosokra vonatkozó KRESZ szabályokat. Cikkünkben átnézzük, hogy milyen KRESZ szabályok vonatkoznak a gyalogosokra.

Gyalogosok kelnek át a gyalogos-átkelőhelyen KRESZ szabály szerint

Milyen KRESZ szabályok vonatkoznak a gyalogosokra?

Első pillantásra nem tűnik összetettnek a gyalogosokra vonatkozó KRESZ szabályok témája, ám igen sok kérdésre kell tudnunk a választ, ha szabályosan szeretnénk gyalogosan közlekedni. Érdemes tudni, hogy hol közlekedhetünk, hol és hogyan kelhetünk át az úton, hol van elsőbbségünk és hol nincs, illetve azt is, hogy mi az, amit tilos a gyalogosok részére.

Hol közlekedhetnek a gyalogosok?

A KRESZ szerint a gyalogosoknak a járdán a helye, azonban ha nincsen járda akkor közlekedhetnek

  • az útpadkán,
  • leállósávon
  • vagy a kerékpárúton is.

A gyalogos csak akkor közlekedhet az úttesten, ha ezek közül egyik sincsen, vagy nem alkalmas a gyalogos, illetve kerekes székes közlekedésre.

21. §  (1) A gyalogosnak a járdán, ahol pedig járda nincs, a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton kell közlekednie. (2) Ha az úton sem járda, sem leállósáv, sem útpadka, sem kerékpárút nincs - vagy az a gyalogosközlekedésre, illetőleg a kerekes székkel való közlekedésre alkalmatlan -, a gyalogosok az úttesten közlekedhetnek.

A gyalogosok a járdán közlekednek, a KRESZ szerint szabályosan

Ha a gyalogos az úttesten közlekedik

Ha a gyalogosok az úttest szélén vagy az úttesten közlekednek, akkor fontos, hogy

  • lakott területen lehetőleg a menetirány szerinti bal oldalon (jobb oldalon sem tilos),
  • lakott területen kívül mindig a bal oldalon, a járműforgalommal szemben haladjanak.

Ez azért fontos, mert így a gyalogos a szemből érkező autó mozgásából látja azt, hogy a sofőr észrevette-e őt. Ha esetleg a gyalogos úgy látja, hogy a szemből érkező autó nem húzódik eléggé a felezővonal felé, akkor még időben arrébb tud lépni, elkerülve a balesetet.

A gyalogosnak lakott területen kívül éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok mellett az úttesten, az útpadkán vagy a leállósávon közlekedve fényvisszaverő mellényt kell viselnie.

A menetirány szerinti jobb oldalon kell haladniuk:

  • Segédmotoros kerékpárt vagy kerékpárt toló személyeknek
  • a kerekesszékkel közlekedőknek

Ha a gyalogosok az úttesten közlekednek, az úttest szélén, egysorban a) lakott területen lehetőleg a menetirány szerint a bal oldalon, lakott területen kívül mindig a bal oldalon, a járműforgalommal szemben, b) a segédmotoros kerékpárt vagy kerékpárt toló, továbbá a kerekes székkel közlekedő mozgáskorlátozott gyalogosok mindig a menetirány szerint a jobb oldalon haladhatnak.

Gyalogosok átkelése az úttesten

Gyalogosként elsősorban a gyalogos-átkelőhelyet kell használnunk az úttesten való átkelésre. Ha a közelben gyalogos-átkelőhely nincs, akkor a gyalogos átkelhet:

  • lakott területen belül főútvonalon az útkereszteződéseknél
  • a menetrend szerint közlekedő jármű megállóhelyén lévő járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között (a járdasziget teljes hosszában)
  • vagy egyéb helyen bárhol, a legrövidebb áthaladást biztosító irányban
Gyalogos átkelése az úton egyéb helyen, helyesen és helytelenül

Hol élvez elsőbbséget a gyalogos?

Fontos tudni gyalogosként, hogy mikor élvezünk elsőbbséget a járművekkel szemben, azonban az úttestre való lelépéskor minden esetben alaposan nézzünk szét, és győződjünk meg annak veszélytelenségéről, akkor is ha elsőbbségünk van.

A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti.

Nézzük tehát azokat a szituációkat, ahol a gyalogosoknak elsőbbsége van.

Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen

A gyalogos-átkelőhelyen a gyalogos elsőbbséget élvez (még a villamossal szemben is). Ez az egyik legbiztonságosabb módja az úttesten való átkelésnek.

Kijelölt gyalogos-átkelőhely jelzőtábla

Útkereszteződéseknél kanyarodó autóval szemben

Az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosoknak elsőbbségük van azokkal a járművekkel szemben, akik arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad (még kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányában is).

Ez a szabály azért hasznos, mert ilyen esetben ha az autó a gyalogos háta mögül érkezik, a gyalogosnak igen nehéz észrevennie az érkező járművet.

Kanyarodó autó elsőbbséget ad a kereszteződésnél átkelő gyalogosnak

A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad. A megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművekkel szemben azonban a gyalogosnak elsőbbsége ezeken a helyeken sincs.

Kanyarodó főútvonal esetén a főútvonalat elhagyó járművel szemben

Az előző szabály a kanyarodó főútvonal esetén is igaz. Ezen túl a kanyarodó főútvonalat elhagyó - fizikailag ugyan egyenesen továbbhaladó - járműnek is elsőbbséget kell adnia az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak.

Fontos megjegyezni, hogy a felsorolásban említett helyeken a gyalogosnak nincs elsőbbsége a megkülönböztető jelzéseit használó járművekkel szemben.

Főútvonalon kanyarodó autó elsőbbséget ad a kereszteződésnél átkelő gyalogosnak
Főútvonalról letérő autó elsőbbséget ad a kereszteződésnél átkelő gyalogosnak

Várakozóhelyről elinduló járművel szemben

Ha telephelyről, garázsból, úttestnek nem minősülő területről kíván elindulni egy jármű, akkor jármű vezetőjének elsőbbséget kell adnia az úttesten közlekedő járműveknek valamint a gyalogosoknak is.

Az úttest széléről elinduló, a várakozó helyről az úttestre ráhajtó, az út más részéről vagy útnak nem minősülő területről az úttestre ráhajtó jármű vezetőjének, az úttesten haladó járművek és gyalogosok részére elsőbbséget kell adni.

Ha a gyalogosnak nincs elsőbbsége, nem zavarhatja a járműforgalmat

Amennyiben a gyalogos egy olyan helyen kíván átkelni az úttesten, ahol elsőbbsége nincs, akkor az úttestre lépés előtt köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja.

A gyalogos olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja. Nem léphet az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tud.

Gyalogosok közlekednek a gyalogosokra vonatkozó KRESZ szabályok szerint

Mit tilos a gyalogosnak?

Vannak olyan tevékenységek, amelyeket a KRESZ kifejezetten tilt a gyalogosoknak.

A gyalogosoknak tilos:

  • híd, alagút, aluljáró, felüljáró úttestjén áthaladni
  • olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, a szabad kilátást gátló akadály (nagyobb álló jármű stb.) közelében az úttestre lépni
  • lánc-, illetőleg csőkorlátot, sorompót kinyitni, azon átmászni, alatta átbújni, illetőleg azt megkerülve elzárt területre (úttest, útszakasz, vasúti pálya stb.) lépni
  • villamospályán közlekedni, vasúti vagy zárt villamospályán - a kiépített átkelőhelyen kívül - áthaladni
  • autópályán (a leállósávon is) közlekedni, valamint áthaladni
  • autóúton (a leállósávon és az útpadkán is) közlekedni, valamint útkereszteződésen kívül áthaladni
  • az úttesten áthaladni, ha a közelben gyalogos alul- vagy felüljáró van
  • Vasúti pályán (vasúti átjárón vagy más kiépített átkelőhelyen) a gyalogos csak akkor haladhat át, ha meggyőződött arról, hogy vasúti jármű nem közeledik. Nem haladhat át a gyalogos, ha a jelzőberendezés a továbbhaladás tilalmát jelzi
  • Főútvonalon 6 éven aluli gyermeket felügyelet nélkül hagyni tilos
  • A gyalog- és kerékpárúton a gyalogos a kerékpáros forgalmat nem akadályozhatja és nem veszélyeztetheti

Ki számít gyalogosnak?

Gyalogosnak tekintjük a gyalogosan közlekedő személyt, a kerékpárt vagy motorkerékpárt toló személyt, a kerekesszékkel közlekedő személyt, valamint a gyermekkerékpárral, stb. közlekedő személyt.

A mozgáskorlátozottak közlekedésére szolgáló, emberi erővel tolt vagy hajtott kerekes szék és a gépi meghajtású kerekes szék - ha sík úton önerejéből 10 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes, továbbá a gyermekkocsi és a talicska - azonban nem minősül járműnek. Az ilyen eszközökkel közlekedő személyek gyalogosoknak minősülnek.

A kerékpárt toló személy is gyalogosnak minősül

Teszteld a tudásod!

Hibátlan kitöltés esetén megjutalmazunk! Nyugi, többször újrakezdheted a tesztet!
1/3
Szabályosan közlekedik az "A" jelű gyalogos az út jobb szélén?
Nem, kötelező a bal oldalon haladnia.
Igen de ajánlott inkább a bal oldalon haladnia.
Igen.
Mit tilos gyalogosként?
Híd úttestjén átaladni.
A villamosmegálló járdaszigete és a közelebbi járda közt átkelni.
Lakott területen belül éjszaka az út jobb oldalán haladni.

Ha a gyalogosok az úttest szélén vagy az úttesten közlekednek, akkor lakott területen kívül mindig a bal oldalon, a járműforgalommal szemben haladjanak.

Gyakorolj tovább!

KRESZ vizsgára készülsz, vagy csak tesztelnéd a KRESZ tudásod?

Töltsd le a Mr. Kresz KRESZ TESZT alkalmazást, és kezdd el a gyakorlást még ma! Az alkalmazásban több mint 3000 kérdésből gyakorolhatsz. Használhatod az applikációban a vizsga módot, átismételhetsz kérdéscsoportokat, vagy szórakozhatsz tanulás közben KRESZ játékainkkal.

A Mr. Kresz alkalmazás letölthető a Google Play áruházból.
A Mr. Kresz alkalmazás letölthető az App Store-ból.
KRESZ TESZT APP bemutató borítókép
KRESZ TESZT APP bemutató
Lejátszás

Most megtudhattad a gyalogosokra vonatkozó legfontosabb KRESZ szabályokat. Ha további kérdésed van, keress minket az élő chaten a Mr. Kresz hivatalos weboldalán.

Gyakori kérdések

1. Ki számít gyalogosnak a KRESZ szerint?

A gyalogosan közlekedő személyek, a segédmotoros kerékpárt vagy kerékpárt toló személyek, a kerekesszékkel közlekedők, valamint a gyermekkerékpárral, stb. közlekedő személyek számítanak gyalogosnak a KRESZ szerint.

2. Mikor közlekedhetnek a gyalogosok az úttesten?

A gyalogosok akkor közlekedhetnek az úttesten, ha nincsen járda, útpadka, leállósáv, kerékpárút vagy ezek közül egyik sem alkalmas a gyalogos, illetve kerekes székes közlekedésre.

3. A zebrán mindig elsőbbsége van a gyalogosnak?

A gyalogos-átkelőhelyen a gyalogosnak mindig elsőbbsége van, még a villamossal szemben is. Ez alól kivételt jelent, ha megkülönböztető jelzéseit használó jármű közeledik a zebra felé. Ilyen esetben a gyalogosnak kell elsőbbséget adnia a megkülönböztető jelzéseit használó járműnek.

emojiTartalom
Milyen KRESZ szabályok vonatkoznak a gyalogosokra?
Hol közlekedhetnek a gyalogosok?
Ha a gyalogos az úttesten közlekedik
Gyalogosok átkelése az úttesten
Hol élvez elsőbbséget a gyalogos?
Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen
Útkereszteződéseknél kanyarodó autóval szemben
Kanyarodó főútvonal esetén a főútvonalat elhagyó járművel szemben
Várakozóhelyről elinduló járművel szemben
Ha a gyalogosnak nincs elsőbbsége, nem zavarhatja a járműforgalmat
Mit tilos a gyalogosnak?
Ki számít gyalogosnak?
Teszteld a tudásod!
Gyakorolj tovább!
Gyakori kérdések

Kik vagyunk mi?

Egy lelkes Szegedi csapat
akik minden nap azon dolgoznak
hogy minél könnyebbé tegyék
a jogsi szerzés folyamatát számodra!
Csapat tagKatona Eszter
KRESZ oktatóemoji
Csapat tagDezső Bence
Programozóemoji
Csapat tagNagy Arnold
Tartalomkészítőemoji
Csapat tagKiss Márta
Ügyfélszolgálatemoji

Ez is érdekelhet

emoji

Villamosos KRESZ szabályok - Minden amit tudnod kell!

Sok tanuló a villamosos kérdésektől fél a legjobban. Összeszedtük az összes villamosos KRESZ szabályt példákkal, hogy kimaxolhasd a villamosos kérdéseket.

Kresz vizsga menete - Hogyan zajlik a KRESZ vizsga?

Pontosan szeretnéd tudni, hogy mi a KRESZ vizsga menete? Hogyan pontozzák a vizsgát, mikor tudod meg az eredményed? Nézzük át együtt, hogy mire kell számítanod!

Hol kell megállni a STOP táblánál? - Sokan nem tudják

A rendőrök is büntetnek azért, ha nem a megfelelő helyen állunk meg a STOP táblánál. Érdemes tisztába lenni a szabályokkal. Hol kell megállni a STOP táblánál?

logo
info@mrkresz.hu+36 30 207 60 99
Keress minket bizalommal ❤️