Téma
Keresés

Parkolás egyirányú utca bal oldalán - Vajon szabályos?

2023.07.16
Írta EsztiEszter

Egy közeli egyirányú kis utcában a napokban ideiglenesen a jobb oldalon megállni tilos táblát helyeztek el.

Az autósok az első napon hagyták szabadon az utat, viszont később sok járművezető parkolta le a járművét az egyirányú utca bal oldalán. Fejtörést okozhat, mikor hasonló szituációval találkozunk a való életben. Instagramon meg is kérdeztem a Mr. Kresz közösségét, hogy szerintük szabályosan parkolnak-e az adott helyen a járművek. Az eredmény majdnem 50-50% lett. Látszik, hogy nem egyértelmű a szituációra a helyes válasz, érdemes róla beszélni.

Vajon megállhatunk ilyen esetben az egyirányú út bal oldalán, vagy mindkét oldalt szabadon kell hagynunk? Lássuk mit mond erről a KRESZ.

Szabályos-e az egyirányú út bal oldalán megállni?

Megállni tilos tábla elhelyezése

A megállni és várakozni tilos táblákat az út mindkét oldalára kihelyezhetik. Ezeknek a tábláknak a hatálya az út azon oldalára terjed ki, amelyre azokat elhelyezték. Ezek alapján a korábban részletezett szituációban a járművek nem várakoznak helytelenül az út jobb oldalán, de vonatkozik rájuk más szabályozás is?

A megállási és a várakozási tilalmat, valamint a várakozóhelyet jelző táblát az úttest mellett, menetirány szerint a jobb és a bal oldalon egyaránt elhelyezhetik. E jelzőtáblák hatálya az úttestnek arra az oldalára terjed ki, amelyik mellett azokat elhelyezték.

Egyirányú forgalmi úton való megállás

A KRESZ alapvetően azt írja, hogy az úttest jobb oldalán lehet megállni és várakozni.

Járművel megállni - ha közúti jelzésből vagy a (2)-(5) bekezdés rendelkezéséből más nem következik - csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad. A megállást irányjelzéssel jelezni kell.

Egyirányú utca helyes parkolás

A továbbiakban azonban így határoz a jogszabály az egyirányú úttal kapcsolatban:

Egyirányú forgalmi úton az úttest bal szélén - ha közúti jelzésből más nem következik - akkor szabad megállni, ha a jármű mellett az úttest jobb széléig mérve legalább 5,5 méter szélességű hely marad.

Láthatjuk tehát, hogy az úttest bal oldalán történő megállás fontos feltétele az, hogy minimum 5,5 méter hely maradjon a járművünk és az úttest jobb széle között. Ha ennél kevesebb hely marad, akkor nem állhatunk meg az egyirányú út bal oldalán.

Ezek alapján az alábbi képen ábrázolt szituációban a bal oldalon a járművek szabálytalanul várakoznak.

Egyirányú utca helytelen parkolás

Miért pont 5,5 méter?

Az úttest jobb szélén megálló járművek kb. 2,5 méter helyet foglalnak el. Az úton további kb. 3 méterre van szükség az úttesten közlekedő egyéb járművek részére. A 3 méter széles úton ugyanis egy nagyobb méretű jármű (pl. egy nagyméretű busz) is kényelmesen elfér. Ha a két értéket összeadjuk, akkor eredményül 5,5 m-t kapunk.

Mi a helyzet akkor, ha a jobb oldalon megállni tilos?

Egyirányú utcában tehát ha táblák jelzéseiből más nem következik megállhatunk a bal oldalon is, abban az esetben, ha a jármű mellett az úttest jobb széléig mérve legalább 5,5 méter szélességű hely marad. Erre az esetre többször láthatunk példát, szélesebb egyirányú utcákban.

Egyirányú út helyes parkolás

Viszont a cikk elején ismertetett szituációban az egyirányú út jobb oldalán megállni tilos táblát is elhelyeztek. Ez azt jelenti, hogy az út jobb oldalán megállni tilos, és a bal oldalán csak akkor állhatunk meg, ha minimum 5,5 méter hely marad a járművünk és az úttest jobb széle között.

Így tehát lemértem az adott helyszínen a járművek távolságát a jobb oldali járdaszegélytől. 4 méter volt a távolság. Ezek alapján a járművek szabálytalanul álltak meg az új bal szélén.

Egyirányú út helytelen parkolás

Gyakorolj tovább!

KRESZ vizsgára készülsz, vagy csak tesztelnéd a KRESZ tudásod?

Töltsd le a Mr. Kresz KRESZ TESZT alkalmazást, és kezdd el a gyakorlást még ma! Az alkalmazásban több mint 3000 kérdésből gyakorolhatsz. Használhatod az applikációban a vizsga módot, átismételhetsz kérdéscsoportokat, vagy szórakozhatsz tanulás közben KRESZ játékainkkal.

A Mr. Kresz alkalmazás letölthető a Google Play áruházból.
A Mr. Kresz alkalmazás letölthető az App Store-ból.
KRESZ TESZT APP bemutató borítókép
KRESZ TESZT APP bemutató
Lejátszás

Most választ kaptál arra, hogy parkolhatsz-e az egyirányú utca bal oldalán. Ha további kérdésed van keress minket az élő chaten a Mr. Kresz hivatalos weboldalán: www.mrkresz.hu

Gyakori kérdések

1. A megállni tilos tábla csak arra az oldalra vonatkozik, amelyre a táblát kihelyezték?

Igen, a megállni és várakozni tilos táblák hatálya az út azon oldalára terjed ki, amelyre azokat elhelyezik.

2. Az egyirányú utcában a bal oldalon is meg szabad állni?

Ha ezt tábla nem tiltja, valamint ha a járművünk és az úttest jobb széle között minimum 5,5 méter hely marad, akkor szabályosan megállhatunk az egyirányú út bal szélén.

emojiTartalom
Megállni tilos tábla elhelyezése
Egyirányú forgalmi úton való megállás
Miért pont 5,5 méter?
Mi a helyzet akkor, ha a jobb oldalon megállni tilos?
Gyakorolj tovább!
Gyakori kérdések

Kik vagyunk mi?

Egy lelkes Szegedi csapat
akik minden nap azon dolgoznak
hogy minél könnyebbé tegyék
a jogsi szerzés folyamatát számodra!
Csapat tagKatona Eszter
KRESZ oktatóemoji
Csapat tagDezső Bence
Programozóemoji
Csapat tagNagy Arnold
Tartalomkészítőemoji
Csapat tagKiss Márta
Ügyfélszolgálatemoji

Ez is érdekelhet

emoji

Legfontosabb gyalogosokra vonatkozó KRESZ szabályok

A gyalogosokra vonatkozó KRESZ szabályokat tudnod kell, ahhoz, hogy biztonságosan és szabályosan közlekedhess gyalogosként a városban. Ismételd át őket velünk!

Villamosos KRESZ szabályok - Minden amit tudnod kell!

Sok tanuló a villamosos kérdésektől fél a legjobban. Összeszedtük az összes villamosos KRESZ szabályt példákkal, hogy kimaxolhasd a villamosos kérdéseket.

Hol kell megállni a STOP táblánál? - Sokan nem tudják

A rendőrök is büntetnek azért, ha nem a megfelelő helyen állunk meg a STOP táblánál. Érdemes tisztába lenni a szabályokkal. Hol kell megállni a STOP táblánál?

logo
info@mrkresz.hu+36 30 207 60 99
Keress minket bizalommal ❤️